top of page
bitt_berven.jpg

ODONTOLOGI HEST
Bitt &Utstyr

HESTENS TENNER & MUNNHULE

Bitt og utstyr er årsaken til mange av skadene og sårene man finner i hestens munnhule. Hestens munn er ikke skapt for å bære et bitt. Det vil ikke si at vi ikke kan bruke bitt. Vi må bruke det riktig og plassere det riktig.

Reflekser

​

Når vi plasserer et bitt, så plasserer vi det i ladeområdet til hesten. Dette er et område som i utgangspunktet er designet for å sortere maten. Området er meget sensitivt og ved berøring setter vi i gang en hel rekke reflekser i hestens munn.

​

"Det er viktig at vi spør hesten"

- Anders Eriksson

​

Bittet er menneskets kommunikasjonsmiddel med hesten og som i alle gode samarbeid er det viktig at man føler seg komfortabel når man skal yte godt. Hesten må være komfortabel med det den har i munnen for å kunne prestere best mulig sammen med deg. Er man ukomfortabel i jobbsammenheng øker faren for at prestasjonsnivået nedsettes. Man yter ikke så godt lenger, som man kunne ha gjort om man hadde det bra på jobb. 


Når vi jobber med bitt på tannklinikkene hos vetBERVEN, jobber vi etter hestens anatomi, fysiologi og patologi. Altså hvordan individets munnhule er skapt, hvordan den ser ut på nåværende tidspunkt; dagen i dag, medfødte tilstander og munnhulediagnoser (patologi/sykdommer/skader) hesten har i dag.  Hver eneste munn er individuell/forskjellig og forandrer seg hele livet. Hver eneste dag er hestemunnen i endring og det må hensyntas når vi velger type bitt og kommunikasjonsmiddel. Munnen har utviklet og forandret seg i løpet av årene, pådratt seg nye diagnoser og skader. Faktorer som kan føre til at kommunikasjonen nedsettes, altså hesten jobber ikke så godt for deg lenger.


Hestens munn er ikke skapt for å bære ekstrautstyr. Selv om hestens munn kan virke veldig stor, sett utenfra, er det overraskende hvor lite plass det er i den når den er lukket. Den er skapt for helt andre hensikter enn å ha et bitt i seg.
I kombinasjon med alt dette og; type sport/gren, bruk, rytters kropp, hender, utstyr, trener, bitt-tilpasser og regelverk (et irriterende antall forskjellige regelverk!) og ikke minst hesten! kan vi først avgjøre/gjette hvilke type bitt hesten bør ha (om den har skader i munnen og ikke fungerer optimalt i ridning/sport/formål). 

​

Den svenske hestemannen Anders Eriksson har i sammen med VMD Sara Nyman, DDS Torbjörn Lundström, Sadelmakarna Renna VanDooren, Peter Winslow, Anna Wallén har produsert en hel rekke gode filmer og bøker om dette temaet. 

​

Vi anbefaler hesteeier å ta seg litt tid og kikke igjennom filmene på Anders sin webside. Her finner dere haugevis av gratis informasjon om anatomi, bitt-tilpasning, utstyr mm. som er helt aktuelt i dag. 

 

https://www.anders-eriksson.se/filmer-i-hastkunskap

Sår og stress i hestens munnhule

Bitt, utstyr og menneske

Forskning viser at de fleste skader i hestens munn kommer fra bitt, utstyr og menneskelig påvirkning. Rundt en tredjedel fra tilstander og sykdommer. Dvs. vi må vie større oppmerksomhet til bitt, 

​

"Vi copy+paste det vi ser fra profesjonelle ryttere og tror det er en god oppskrift som gjelder alle hester".

 

Kollega DVM Wouter Demey fra Belgia forklarer dette med skader i slimhinner veldig godt i intervjuet du finner under. Vil du øke prestasjon og nedsette skader i hestens munnhule er dette et godt intervju å starte med. Wouter er god på sammenligninger og tar opp mange gode poeng ift hodets plassering i ridning, størrelse av bitt, stress i slimhinner, skader i ladeområdet mm.

​

Fra ca 48 minutter diskuteres performance. 

​

Hestetandbogen 

 

Kollega DVM Mette Aarup og DVM Heidi Nilssen fra Danmark har nylig gitt ut boken "Hestetandbogen". Den er fullspekket med informasjon om hestens munn og tenner, og her få du mange gode råd om bittbruk og utstyr.

​

"Dette er bogen til hesteejere, som vil vide mere om tænder, bid, trenser og trivsel. Den er skrevet af to dyrlæger, som begge er videreuddannet til hestetandlæger, og de har samlet deres viden, billeder og bedste råd til ryttere og hesteejere. Læs om sår og skader forårsaget af bid og udstyr, og lær om den fintfølende mund, så du forstår din hests reaktioner endnu bedre.

Bogen er fyldt med fakta om hestetænder, sygdomme og behandling, samt praktiske vejledninger i tilpasning af bid og trenser. Du får gode råd om, hvordan du kan hjælpe hesten til bedre at acceptere og forstå signaler på biddet".

​

Boken kan kjøpes på: hestetandbogen.dk

​

 

Følg med videre på tannvett.no. Vi kommer til å skrive mye mer om dette med bitt og utstyr fremover. Finner vi gode lenker og henvisninger vil de postes på våre SoMe kanaler og under Magasinet.

​

FORKLART FOR HESTEFOLK

TANNMEDISIN HEST

Et normalt tannsett i en hestemunn kan ha opp til 44 tenner. Alle tennene til hesten har arterier, vener, lymfe og nerver. Noen tenner slites ned mens andre er ganske så like våre.

TANNMEDISIN HEST

FORKLART FOR HESTEFOLK

Fysiologi er hvordan anatomien fungerer. Anatomi satt i et system som er designet for å utføre oppgaver med hensikter, sømløst. 

TANNMEDISIN HEST

FORKLART FOR HESTEFOLK

Det er påvist flere tanndiagnoser i hestens munn enn i menneskets munn. 90% av hestene er født med en unormal tyggefunksjon. Hva er forskjellen mellom en tilstand og sykdom?

Artikkelinfo

SKREVET AV: â€‹vetBERVEN

GODKJENT AV: vetBERVEN

SIST OPPDATERT:  31. mars 2024

BEGRENSET GJENBRUK PÅ ARTIKKELEN OG BILDER.

Vil du sitere eller gjenbruke fra tannvett.no? Ta kontakt med tannvett.no

 
Bidra til artikkelen

​

Litteraturliste og kildesider

vetBERVEN
SLU - DDS Torbjørn Lundstrøm - DVM PhD Ove Wattle
​

Anders Eriksson www.anders-eriksson.se

Wouter Demey www.equide.be/en

hestetandbogen.dk 

​

bottom of page