top of page

ODONTOLOGI HEST

Føllet

HESTENS TENNER & MUNNHULE

Fra et tannmedisinsk perspektiv kaller vi alderen 0-2,5 år for føllperioden. Denne perioden er preget av store forandringer av og i kraniet til hesten. 

For å øke tyggeeffekten trenger hesten flere og større tenner som voksen. Derfor har føll små melketenner før de permanente tennene er ferdig dannet i den gradvis større skallen.

De første ukene ernærer føllet seg utelukkende på melk, men det begynner raskt å knabbe på gress, høy og utforske smaker, konsistens og lukter. 

Når føllet blir født, bryter melketennene ut i løpet av få dager og uker, og innen ett år er alle disse i bruk, og den første permanente kinntannen dukker opp. Denne tannen forblir den eldste kinntannen i hestens munn resten av livet.

I løpet av det første året bryter ulvetennene i overkjeven ut på omtrent halvparten av hestene. Eventuelle "ulvetenner" (overtallige tenner) i underkjeven dukker opp senere i livet. Dersom du har planer om å bruke bitt og fjerne ulvetennene, er det lurt å gjøre dette så tidlig som mulig. Ulvetennene er enklere å fjerne hos unge hester. I tillegg ønsker du ikke at hesten skal starte med en negativ bitt-opplevelse / lide av tannpine for eksempel under innkjøringen.

Tyggeflaten øker

 

Samtidig som melketennene bryter ut og slites ned, erupterer og dannes de permanente tennene gradvis og øker tyggeflaten for det voksende føllet. 

En sårbar tid

Denne perioden er preget av utvikling og er sårbar. Skulle hesten få et spark eller annet traume mot skallen, er det ikke uvanlig at det kan føre til utviklingsforstyrrelser som kan manifestere seg senere i hestens liv.

Undersøkelse av føllmunnen

Vi anbefaler å få undersøkt munnen ved rundt ett års alder. Det frarådes å raspe melketennene. En voksende hest trenger et velfungerende tyggesystem for å kunne få i seg tilstrekkelig næring i vekststadiet. Les mer om ernæring og tyggefunksjon i delen om fysiologi.

Føllet - hestemunnen og hestetenner
young
inciciver-unghest
inciciver-unghest2
IMG_4689.JPG

Ungdom
2,5-7 år

EN SÅRBAR FASE

Når hesten er 2,5 år er de to første blivende tennene kommet i bruk, og hesten er nå klar for å begynne å kvitte seg med melketennene; en etter...

FOREBYGG & BEVAR

Når hesten er i denne alderen starter røttene i kinntennene å utvikle seg, og tilveksten av emalje stopper. Tannen består nå av ...

ALDRING AV TENNER

Når rotanlegget er ferdig dannet er tannen ferdig utviklet. Fra nå av slites tannen ubønnhørlig ned og jo dypere man kommer i tannen jo...

TENNENE TAR SLUTT

Når hesten er i 20-årene forsvinner de sentrale emaljekantene i tannen og den kan kun kutte fôret med tannens ytre...

Artikkelinfo

SKREVET AV: ​vetBERVEN

GODKJENT AV: vetBERVEN og DDS Torbjörn Lundström LDSAH, f ICD, fNCED

SIST OPPDATERT:  5. mai 2021

BEGRENSET GJENBRUK PÅ ARTIKKELEN OG BILDER.

Vil du sitere eller gjenbruke fra tannvett.no? Ta kontakt med tannvett.no

 
Bidra til artikkelen

Litteraturliste og kildesider

vetBERVEN
SLU - DDS Torbjörn Lundström LDSAH, f ICD, fNCED - DVM PhD Ove Wattle

bottom of page