top of page

ODONTOLOGI HEST
Føllet

HESTENS TENNER & MUNNHULE

Fra et tannmedisinsk perspektiv kaller vi alderen 0-2,5 år for føll-tiden. Denne perioden er preget av store forandringer av og i kraniet til hesten.

For å øke tygge-effekten trenger hesten større og flere tenner som voksen hest, den har derfor små melketenner som skal tygge foret før de blivende tennene har vokst seg fram i den etter hvert større skallen.

​

De første ukene ernærer føllet seg utelukkende på melk, men den begynner raskt å knabbe i gress, høy og utforsker smaker, konsistens og lukter.

​

Når føllet blir født bryter det etter få dager og uker ut melketenner, og innen et år er alle disse i bruk, og den første permanente kinntannen dukker opp. Denne blivende tannen er således den eldste kinntannen i hestens munn resten av livet.

​

I løpet av det første året dukker det på ca halvparten av hesten gjerne ut ulvetenner i overkjeven. Eventuelle ulvetenner i underkjeven kommer ofte senere i livet.

​

Tyggeflaten øker

 

Parallelt med at melketenner bryter ut i munnhulen og slites ned, vokser altså de blivende tennene til og øker tyggeflaten for det voksende føllet. 

​

En sårbar tid

Perioden er altså preget av vekst og er en sårbar tid. Om hesten får seg et spark eller annet traume mot skallen er det ikke sjelden at det fører til utviklingsforstyrrelser som kan vise seg senere i livet.
 

Føllet - hestemunnen og hestetenner
IMG_4689.JPG

EN SÅRBAR FASE

Når hesten er 2,5 år er de to første blivende tennene kommet i bruk, og hesten er nå klar for å begynne å kvitte seg med melketennene; en etter...

FOREBYGG & BEVAR

Når hesten er i denne alderen starter røttene i kinntennene å utvikle seg, og tilveksten av emalje stopper. Tannen består nå av ...

ALDRING AV TENNER

Fra rotanlegget er dannet vokser altså ikke tannen mer, fra nå av slites tannen ubønnhørlig ned og jo dypere man kommer i tannen jo...

TENNENE TAR SLUTT

Når hesten er i 20-åra forsvinner de sentrale emaljekantene i tannen og den kan kun kutte foret med tannens ytre...

Artikkelinfo

SKREVET AV: â€‹vetBERVEN

GODKJENT AV: vetBERVEN

SIST OPPDATERT:  5. mai 2021

BEGRENSET GJENBRUK PÅ ARTIKKELEN OG BILDER.

Vil du sitere eller gjenbruke fra tannvett.no? Ta kontakt med tannvett.no

 
Bidra til artikkelen

​

Litteraturliste og kildesider

vetBERVEN
SLU - DDS Torbjørn Lundstrøm - DVM PhD Ove Wattle

​

bottom of page