top of page
Voksen Hest

ODONTOLOGI HEST

Voksen

HESTENS TENNER & MUNNHULE

Når hesten blir voksen, begynner røttene i kinntennene å utvikle seg, og dannelsen av emalje stopper. Vi regner med at alle jekslene har ferdigutviklede røtter når hesten er mellom 12 og 14 år gammel.

Stabil fase i livet

Voksenstadiet anses som en relativt stabil fase for hesten, med en jevn nedgang i tannformasjon (rotdannelse) samtidig som tennene slites jevnt ned gjennom tygging. På dette stadiet har hesten forhåpentligvis tilvendt seg bittet og godtar det. 

Den naturlige slitasjen utgjør vanligvis mellom 2-6 mm per år. I tillegg det som eventuelt fjernes gjennom rasping eller sliping av den som behandler hestens tenner. Les mer om tannkapital.


Det er viktig å forstå at det er emaljen som muliggjør tygging og gir tannen styrke. Les mer om hva tannkapitalen består av under delen om anatomi.

Konstatere tannbittet

Vi betrakter nå hodet som fullt utviklet, og kan vi i de fleste tilfeller fastslå om hesten har under- eller overbitt, eller i beste fall et nøytralt bitt. Les mer om sambitt i delen om tilstander og diagnoser.

IMG_4689.JPG

Ungdom
2,5-7 år

EN SÅRBAR FASE

Når hesten er 2,5 år er de to første blivende tennene kommet i bruk, og hesten er nå klar for å begynne å kvitte seg med melketennene; en etter...

FOREBYGG & BEVAR

Når hesten er i denne alderen starter røttene i kinntennene å utvikle seg, og tilveksten av emalje stopper. Tannen består nå av ...

ALDRING AV TENNER

Når rotanlegget er ferdig dannet er tannen ferdig utviklet. Fra nå av slites tannen ubønnhørlig ned og jo dypere man kommer i tannen jo...

TENNENE TAR SLUTT

Når hesten er i 20-årene forsvinner de sentrale emaljekantene i tannen og den kan kun kutte fôret med tannens ytre...

Artikkelinfo

SKREVET AV: ​vetBERVEN

GODKJENT AV: vetBERVEN og DDS Torbjörn Lundström LDSAH, f ICD, fNCED

SIST OPPDATERT:  5. mai 2021

BEGRENSET GJENBRUK PÅ ARTIKKELEN OG BILDER.

Vil du sitere eller gjenbruke fra tannvett.no? Ta kontakt med tannvett.no

 
Bidra til artikkelen

Litteraturliste og kildesider

vetBERVEN
SLU - DDS Torbjörn Lundström LDSAH, f ICD, fNCED - DVM Phd Ove Wattle

bottom of page