top of page
Ungdom Hest Munnhule

ODONTOLOGI HEST
Ungdom

HESTENS TENNER & MUNNHULE

Når hesten er 2,5 år, er de to første permanente tennene tatt i bruk, og hesten er nå klar for å begynne å kvitte seg med melketennene. Etter hvert skal den miste 24 melketenner, mens de nye permanente tennene dannes og blir store de neste to årene. I løpet av denne perioden kan tennene påvirkes både negativt og positivt.

Felling av tenner
Når hesten er ca 2,5 år, begynner den første kinnmelketannen å bli tynnslitt. Etter hvert trenger det seg fôrrester inn i små sprekker eller langs tannhalsen, noe som starter en betennelse mellom melketannen og den kommende, blivende tannen.

Dannelse av emalje
Før dette skjer, har den blivende tannen hatt en tett forbindelse med melketannen gjennom en dental-sekk, og den blivende tannen dannes (produserer emalje) inni denne sekken. Derfor bør man ikke fjerne melketenner for tidlig, da man med fjerning vil stoppe dannelsen av emaljen, som hesten er avhengig av resten av livet.

Denne perioden (2,5 - 4,5 års alder) er ofte forbundet med bitt-problemer, tyggeproblemer, feber, diaré og andre symptomer. Melketannfelling kan i perioder være smertefullt for hesten. 


Hodet dobler størrelse
Når hesten er 4-5 år gammel, har hodet doblet sin lengde, alle blivende tenner har kommet i slit, men den er langt ifra ferdig med utviklingen. Tennene er enda i utvikling helt til de begynner å danne et rotanlegg.  Når denne fasen begynner, dannes det ikke lenger emalje. Den unge hesten har med andre ord en helt åpen "bunn" eller felles rotkanal med store blodkar og nerver som forsyner tannen med et utmerket potensial for tanndannelse og immunforsvar.

For hester som får hjørnetenner (kalt hingstetenner, caniner), vises disse ofte i alderen 5-7 år.

IMG_4689.JPG

Ungdom
2,5-7 år

EN SÅRBAR FASE

Når hesten er 2,5 år er de to første blivende tennene kommet i bruk, og hesten er nå klar for å begynne å kvitte seg med melketennene; en etter...

FOREBYGG & BEVAR

Når hesten er i denne alderen starter røttene i kinntennene å utvikle seg, og tilveksten av emalje stopper. Tannen består nå av ...

ALDRING AV TENNER

Når rotanlegget er ferdig dannet er tannen ferdig utviklet. Fra nå av slites tannen ubønnhørlig ned og jo dypere man kommer i tannen jo...

TENNENE TAR SLUTT

Når hesten er i 20-årene forsvinner de sentrale emaljekantene i tannen og den kan kun kutte fôret med tannens ytre...

Artikkelinfo

SKREVET AV: ​vetBERVEN

GODKJENT AV: vetBERVEN og DDS Torbjörn Lundström LDSAH, f ICD, fNCED

SIST OPPDATERT:  5. mai 2021

BEGRENSET GJENBRUK PÅ ARTIKKELEN OG BILDER.

Vil du sitere eller gjenbruke fra tannvett.no? Ta kontakt med tannvett.no

 
Bidra til artikkelen

Litteraturliste og kildesider

vetBERVEN
SLU - Torbjörn Lundström LDSAH, f ICD, fNCED - DVM PhD Ove Wattle

bottom of page