top of page
  • tannvett.no

Kompendium fra veterinær: Hestens tenner og munnhelse

"Hvorfor i all verden skal man bry seg med tennene på hesten? Er det ikke bare å raspe litt et par ganger pr år, og blir det ikke bedre, så kan man raspe litt til? Jeg trodde det var så enkelt en gang i tiden og tok visst grundig feil!" skriver Ellen på hjemmesiden sin.

Vet. Ellen F. Schmedling er pr. i dag en av tre veterinærer som er uteksaminert hesteodontolog (hestetannlege). Odontolog = tannlege. Siden 2003 har hun jobbet intensivt med hestens tenner og munnhelse. I 2003 og 2004 jobbet hun for tannlege Torbjørn Lundstrøm på http://www.djurtandvardskliniken.se i Sverige. Hovedmannen bak kariesforskning og rotbehandling av hestetenner. Ellen var den første til å innføre dette nye tankesettet og arbeidsmetodikken i Norge (2004). Hun har vist Norge at det å kun kjenne på hestens tenner er langt i fra godt nok for hverken hestehelse, performance og lommebok. I og med hesten har flere tanndiagnoser enn oss mennesker kreves det en like grundig munnhuleundersøkelse og presis tannbehandling som vi får. Beroligende, lys, speil, sonder, intraoralt kamera, røntgen, tannlegeutstyr og samme tankesett som vår tannlegen jobber etter er nødvendig for å finne og behandle tannsmerter.


Last ned gratis

Her finner du et kortfattet kompendium som hun har skrevet. Det gir en god innføring i hestens munnhelse og typiske følgeproblemer av tannsmerter.

Kompendiet kan du laste ned gratis på hennes hjemmeside http://www.hestekur.no



Artikkel skrevet av: Assistent Berven

Artikkel godkjent av: Hesteodontolog Øyvind Berven

bottom of page